Luokkaretki kannattaa suunnitella niin, että jokainen oppilas kokee sen omakseen.


11.01.2018

Luokkaretki tarjoaa aina monipuolisia elämyksiä ja on varmasti ainutlaatuinen kokemus. Luokkaretki edellyttää kuitenkin paljon suunnittelua ja työtä luokkaretken kustannusten kattamiseksi, joten on tärkeää varmistaa, että jokainen luokkaretken osallistuja kokee mahdollisuuksien mukaan, että juuri hänen toive otettiin huomioon. Miten tämä voidaan varmistaa? Miten otetaan huomioon kaikkien toiveet? Mistä löytyy luokkaretkikohde, joka helpolla tavalla vastaa eri toiveisiin?

Luokkaretkiläiset mukaan suunnitteluun

Kun luokkaretkeä aletaan suunnitella, niin suunnittelun lähtökohtana voi olla joko itse kohde tai se, mitä halutaan tehdä. Voidaan päättää, onko luokkaretki esimerkiksi enemmän oppimiseen painottuva, kulttuurimatka vai esimerkiksi liikunnallinen aktiiviretki. Yksi yksinkertainen tapa selvittää toiveita on järjestää suljettu lippuäänestys, missä jokainen oppilas voi esittää oman mielipiteensä ilman, että muut tietävät sitä. Jos kulttuurimatka saa eniten ääniä, niin suunnittelua on helppo jatkaa siltä pohjalta. Toinen tapa on pohtia asiaa ryhmissä. Yksi ryhmä miettii oppimisen näkökulmaa, toinen kulttuuria ja kolmas liikunnallista kohdetta. Esittelyjen jälkeen jokainen voi valita oman mieluisan vaihtoehtonsa ja luokkaretkikohteeksi valitaan eniten ääniä saanut vaihtoehto. Entä, jos toiveet ja äänet jakaantuvat siten, että yhtä vaihtoehtoa on vaikea valita?

Onnistunut luokkaretki tarjoaa kaikille lähtijöille jotakin

Luonnollista on, että luokassa on niin paljon erilaisia luokkaretkeen liittyviä toiveita, että niiden yhdistäminen ei ole kovinkaan helppoa. Usein esimerkiksi liikunnalliset luokkaretkikohteet sijaitsevat keskustan ulkopuolella ja kulttuurikohteet taas monesti joko kaupunkien keskustassa tai keskustan lähettyvillä. Esteeksi muodostuu helposti siirtymiseen menevä aika tai liian monipuolisen ohjelman korkeat kustannukset. On kuitenkin mahdollista ottaa huomioon moniakin toiveita, jos luokkaretkikohde valitaan sen perusteella, että se on mahdollista. Näin teki esimerkiksi eräs yläasteen ysiluokka, joka valitsi kohteeksi Viron.

Monta eri mielenkiinnon kohdetta helposti yhdessä luokkaretkessä

Luokan kohteeksi valikoitui Viro, koska se teki mahdolliseksi yhdistää monenlaisia eri mielenkiinnon kohteita yhden luokkaretken aikana. Virossa luokan tieteestä kiinnostuneet pääsivät tutustumaan tieteeseen tiedekeskuksessa, liikunnalliset oppilaat innostuivat kiipeilystä seikkailukurssilla ja luokkaretken historian lukijat viikinkien aarteista. Tartossa sijaitseva Tiedekeskus oli mielenkiintoinen kohde, koska interaktiivisissa näyttelyissä pystyi katsomaan ja kokeilemaan “kokeile itse” -tyyppisiä näyttelyesineitä. Paluumatkalla luokka vieraili Kiviõlin seikkailukeskuksessa. Seikkailukeskus tarjosi runsaan valikoiman erilaisia aktiviteetteja, mitä ei kotimaassa välttämättä pääsisi kokeilemaan. Ennen kotimatkaa pysähdyttiin vielä Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Merimuseossa, missä esillä olevat viikinkien aarteet saivat viimeisetkin luokkaretken osallistujat innostumaan.
Luokkaretken jälkeen oppilaiden mielestä parasta oli juuri se, että niin monen mielenkiinnon kohde toteutui.



« Takaisin