KUN JUNNUA JA PAPPAA EI NAPPAA!


20.10.2016

Varainhankinta on terminä kaksijakoinen. Toisaalta se huokuu hyvää; mahdollisuus toimia, saada aikaan ja vaikuttaa. Varainhankinta voi olla juniorin mahdollisuus harrastaa taloudellisista lähtökohdista huolimatta. Varttuneemmalle varainhankinta mahdollistaa juuri itseä kiinnostavan toiminnan tukemisen, tai hyväntekeväisyyden silloin kun tärkeä asia liikuttaa omaa sielua. Kääntöpuolena nousevat esiin haasteet, motivaation puute ja kyllästyminen. Kaikki tarinat eivät ole menestystarinoita, eikä jokainen innostu joka hetki – ei edes itselle tärkeän asian puolesta. Ongelmaksi nousee laiskuus monen kampanjan jälkeen: ”Kuka muka jaksaa enää myydä…” Tai jo valmiiksi suunniteltu epäonnistuminen: ”Miksi joku meitä tukisi, kun niin moni muukin ruinaa rahaa…”

Kyllä minäkin ottaisin rahat vastaan, jos joku tulisi ovelle koputtelemaan, ja kysyisi huolisinko hieman ylimääräistä taskunpohjalle. Saattaisin jaksaa nousta sohvalta vastaanottamaan setelinippua. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan ovikello vielä soinut ja koputus kuulunut. Varoja kerätään työtä tekemällä – on kyse sitten palkkatyöstä tai varainhankinnasta. Tämä tosiasia kannattaa muistaa myös silloin, kun motivaatio ja usko onnistumiseen ovat hukassa.

Asiakkaita kohdatessa koskaan ei ole tullut eteen tilannetta, että tilit ovat liian täynnä. Sen sijaan toisinaan takki on tyhjä. Mittavan ja aktiivisuutta vaativan varainhankintakampanjan väkisin tuputtaminen väsähtäneelle jengille ei motivoi. Se ei motivoi minua, eikä asiakasta. Aluksi on rakennettava suunnitelma, jolla päästään näkemään tavoitteet ja mahdollisuudet. Vasta sen jälkeen voidaan rakentaa tie, jota pitkin kulkiessa motivaatio ja innostus kasvavat. Hiljalleen alkaa junnua ja pappaa napata. Minä en koskaan lupaa tuoda asiakkaalle miljoonia, mutta lupaan aina auttaa heitä saavuttamaan omat realistiset tavoitteensa. Sekin on realismia, että välillä täytyy tuulettaa. Aktiivisenkin tekijän on hyvä istahtaa kaudeksi tai pariksi vaihtoaitioon, jos itsellä ei nappaa, mutta muilla porukan vaikuttajilla löytyisi annettavaa ja aikaa. Aina ei tarvitse napata.

Kuka muka jaksaa myydä… Se junnu tai pappa, äippä tai isukki, jolla on todellinen tarve varainhankinnalle, jaksaa myydä. Se joka on suunnitellut varainhankinnan kampanjansa hyvin; aikataulu on toimiva ja kerättävien varojen määrä linjassa tehtyyn työmäärään. Väsyy sitä vähemmästäkin, jos painaa tukka putkella vuoden, ja yhdistyksen tilille kertyy yhtä paljon rahaa kuin 4-vuotiaan säästöpossuun. Meidän perheessä kuopuksen possuun kertyy huikeat 2 euroa viikossa. Se riittää motivoimaan lasta, jonka haaveena on ostaa oma Barbie. Harvalla harrastajalla tai yhdistysaktiivilla on tavoitteena porukalle oma muovinen nukke… Aseta siis tavoitteet kohdalleen, suunnittele, ja tee töitä tavoitteen eteen!

Miksi joku meitä tukisi, kun niin moni muukin ruinaa rahaa… Se taho, joka välittää siitä mitä te teette, tukee teitä. Totta, että rahaa tarvitsee muutkin. Ei täällä enää oravannahoilla pärjää, ja kiitoksella elää vain kissat. Mutta osa rahaa myös saa! Miksi usko omaan tekemiseen horjuu niin paljon, ettei nähdä mahdollisuuksia? Jos juuri sinä haluat olla toiminnassa mukana ja sitä vahvasti tukemassa, miksi on mahdoton ajatus, että joku muukin haluaisi toimintaa tukea? Onnistuneen varainhankinnan kampanjan taustalla on aktiivisen toiminnan lisäksi itseluottamus ja arvostus omaa toimintaa kohtaan. Sitä kautta rakennetaan tarina, jonka muutkin haluavat kuulla. ”Juuri meidän junnujoukkueen on päästävä pelireissulle Jenkkeihin, koska juuri me haluamme sitä eniten!” Kyllä, tällä junnulla nappaa. ”Juuri meidän toimintamme ansiosta hätää kärsivät saavat apua oikealla hetkellä, ja minulle tämä on sydämenasia!” Kyllä, tällä papalla nappaa.

Kaikkia ei voi auttaa, mutta harva tarvitseekaan kaikkien apua. Kaikki eivät kiinnostu kuulemaan juuri teidän tarinaa. On kohdennettava oma into ja voimavarat oikeaan suuntaan. Riittää että varainhankkijat kohtaavat juuri ne tahot, joiden kanssa löytyy yhteinen sävel. Se sävel voi soittaa juniorin sinappipurkin verran yhteistä säveltä naapurin ovensuussa, tai kohota suurempaan sinfoniaan pitkässä yhteistyössä vaikkapa tapahtumasponsoroinnissa. Oleellista on, että molemmilla on tahtotila olla mukana, tehdä tärkeää asiaa yhdessä. Varainhankkijan on tehtävä työnsä hyvällä motivaatiolla, ja ostajan on saatava rahoilleen vastinetta. Vastine voi olla sinappia, näkyvyyttä tai mitä vain siltä väliltä. Kuitenkin kaupanpäälle on tarjottava aina myös positiivista mieltä!

Älä epäonnistu ennen yrittämistä. Junnu ja pappa -kyllä se nappaa!

Tiina Hurme
Asiakkuuspäällikkö
Thinko Positivo Oy



« Takaisin