15.09.2016
Tavoite, tuo monimerkityksellinen sana on viime aikoina tullut vastaan monessa yhteydessä. Pitääkö olla tavoite, vai riittääkö vain ”teemme parhaamme ja katsotaan mihin se riittää” – asenne. Elämässä on matkanvarrella paljon erilaisia ja tasoisia tavoitteita. Ovatko haaveet inspiraationa tavoitteelle elämässä, ammatissa, harrastuksessa, perheessä, yksilönä ja ryhmässä?
Itselläni on ollut aina erilaisia tavoitteita juuri näissä kaikissa edellä mainituissa asioissa. Ne ovat vaihdelleet elämäntilanteen ja ajan myötä. Osa on ollut suuria ja pitkiä tavoitteita. Toiset vain yhtä päivää koskevia, osaa olen muuttanut matkan varrella realistisemmiksi, toiset jatkavat mukana edelleen. Epäonnistumiset ovat osa tavoitetta. Kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan, mutta opiksi ne ovat kaikki.
Inspiraatio-sanan synonyymejä ovat luovuus innostus ja kipinä. Parhaimmillaan inspiraatio on juuri tätä, saamme jostain mieleen kipinän ja syntyy uusia haaveita! Osa haaveista jää haaveiksi ja hyvä niin. Mutta kun haaveelle asettaa tavoitteen ja päämäärän ne voi muuttua myös todeksi.
Kaikki tavoitteeni ovat vieneet minua eteenpäin. Olen kokenut suuria pettymyksiä ja onnistumisen riemua niiden saavuttamisesta. Ne ovat myös muokanneet minua ihmisenä ja antaneet kykyä innostua, sopeutua ja ottaa opiksi.
Tavoitteet ovat monen tasoisia. Ne voivat olla pieniä, vaikka vain tälle päivälle asetettuja lyhyitä tavoitteita tai vuosien päähän ulottuvia tavoitteita. Niiden eteen ponnistellaan, ne antavat suunnan tekemiselle ja luovat pohjaa onnistumiselle. Tavoitteet ovat osana arkeamme ja ilman niitä suunta puuttuu.
Yksilönä itselle tavoitteen asettaminen on pääsääntöisesti helppoa. Vastaat niistä vain itsellesi – jos maltat pitää sen vain omana tietonasi. Vuodenvaihde on yksilöiden lupausten ja tavoitteiden kulta-aikaa.
Ryhmässä tavoitteen asettaminen on hiukan haastavampi tehtävä. Se vaatii keskustelua, arviointia ja sitoutumista. Saadaanko kaikki yhdessä tavoitteen taakse? Yhdessä tehdyt tavoitteet lisäävät ryhmän sisäistä henkeä ja nostavat yksilönkin tekemisen tasoa. ”Yksin en viitsisi, mutta kun tuli luvattua porukalle.”
Törmään työssäni päivittäin tähän aiheeseen: tavoitteen puuttumiseen. Suurimmalla osalla uusista asiakkaistamme ei ole tavoitetta, tai he eivät ole keskustelleet siitä ryhmän sisällä. Vastuuhenkilö ei yksin halua asettaa ryhmälle rahallista tavoitetta. ”Meillä ei ole tavoitetta ” on valitettavan usein kuultu kommentti tavoitetta kysyttäessä. Näin irrallisena se näyttää aika erikoiselta. Mitä syitä tähän kommenttiin löytyy taustalta?
Kaikilla on kuitenkin jokin tavoite: leirikoulu, pelimatka, varustehankinta jne. Tavoitteen puuttuminen liittyykin yleensä rahaan. ”Emme ole laskeneet mitä tavoitteemme maksaa?”
Vanhoilla asiakkaillamme suurella osalla on selvät tavoitteet. Mistä tämä ero johtuu? Miksi uudet eivät ole vielä niin pitkällä, että osaisivat asettaa tavoitetta? Meillä monia keinoja auttaa, mutta kehitettävääkin toki löytyy.
Mikä auttaisi tavoitteen asettamiseen? Mitä apuvälineitä kaipaisit? Onko sinulla ehdotuksia? Osallistu keskusteluun Pilkkoset Facebookissa ja kerro näkemyksesi tavoitteen merkityksestä.
14.9.2016 - Matti Skutnabb
Uusi toimija varainhankintaan luokkaretkille ja leirikouluihin!
Luokkaretki kannattaa suunnitella niin, että jokainen oppilas kokee sen omakseen.
Hyvinvointivaltio, tasa-arvo ja ympäristö – Nuorten avaimet valoisampaan tulevaisuuteen.
Miten leirikoulua varten voidaan hankkia varoja?
Kisiksen leirikoulusta sanottua: Parasta oli kaikki – tahtoo takas!
KUN JUNNUA JA PAPPAA EI NAPPAA!
Äiti kiittää koulua ja vapaaottelija Makwan Amirkhania tyttärensä kiusaamiseen puuttumisesta.
Kasvatatko koululaisesta "saikuttajaa"
Tavoite, taakka vai inspiraation lähde?
Fimea käynnistää valtakunnallisen videohaasteen viidesluokkalaisille!